Doorgaan naar inhoud
BBQ Aanbieding >
BBQ Aanbieding >
Hoe schrijf je barbecue Barbeque of BBQ?

Hoe schrijf je barbecue?

De meest gebruikelijke spelling in het Nederlands is "barbecue". Dit komt omdat dit de spelling is die het meest overeenkomt met de oorspronkelijke Engelse spelling en uitspraak. In het Engels wordt het woord altijd gespeld als "barbecue".

Een andere veelgebruikte spelling is "barbeque". Deze spelling wordt soms gebruikt omdat het dichter bij de uitspraak van het woord "BBQ" komt, waarbij de Q wordt uitgesproken als "cue". Dit is echter geen officiële spelling en wordt niet altijd als correct beschouwd.

Waar komt het woord barbecue vandaan?

Barbecue is een veelgebruikt woord in onze moderne taal en verwijst naar een manier van koken waarbij voedsel wordt bereid op een rooster boven smeulende houtskool. Maar waar komt het woord eigenlijk vandaan?

Het woord barbecue is afgeleid van het Spaanse woord "barbacoa". Dit woord werd gebruikt om een houten frame of rek aan te duiden dat boven een vuur werd geplaatst om vlees te roosteren. Het concept van barbecueën werd door Spaanse kolonisten naar Amerika gebracht en werd snel populair onder de lokale bevolking.

Waarom is BBQ met een Q?

De afkorting "BBQ" is inmiddels net zo bekend als het woord barbecue zelf. Maar waarom wordt het eigenlijk geschreven met een Q in plaats van een C?

Het antwoord ligt in de uitspraak van het woord "cue", dat klinkt als "Q". In het Engels wordt het woord cue gebruikt om een signaal te geven, bijvoorbeeld om aan te geven wanneer het tijd is om het vlees om te draaien tijdens het barbecueën. Omdat cue klinkt als een Q, is deze letter gekozen om het woord BBQ af te korten.

Mijn-Barbeque kiest ervoor om barbecue te schrijven als "barbeque" omdat dit het dichtst bij het woord BBQ in de buurt komt en cue klinkt als een Q. Andere mensen kiezen ervoor om de afkorting te spellen als "barbecue" of gewoon als "BBQ". Uiteindelijk maakt het niet uit hoe je het schrijft, zolang je maar geniet van het heerlijke eten dat je bereidt op de barbecue!

Hoe schrijf je barbecue?

Er zijn dus verschillende manieren om het woord barbecue te schrijven, zoals "barbecue", "barbeque" of gewoon als "BBQ". De keuze voor de juiste spelling is vaak afhankelijk van persoonlijke voorkeur of regionale verschillen.

 

Het woord barbecue is afkomstig uit het Spaans en wordt inmiddels wereldwijd gebruikt om te verwijzen naar een manier van koken waarbij voedsel wordt bereid op een rooster boven smeulende houtskool. De afkorting BBQ wordt vaak gebruikt om dit proces af te korten en wordt geschreven met een Q omdat dit overeenkomt met de uitspraak van het woord "cue". Of je nu kiest voor "barbecue", "barbeque" of "BBQ", het belangrijkste is dat je geniet van het heerlijke eten dat je bereidt op de barbecue!

Vorig artikel Buikspek op de BBQ
Volgend artikel Welke bbq kopen?